Miten Muovikazzi perustettiin? - Se on pitkä tarina....

Osa 3:
Punkista vapaaluontoisempaan
ja hauskempaan musiikkiin

(Jarmo Haapamäki kertoo)

Lontoo, Oikosulku, Oikosulku Ltd.tai Outosulku - nimenvaihdoista huolimatta oli bändin miehistö sama: Arto soitti bassoa, Jukka rumpuja ja Jarmo (minä siis) kitaraa. Musiikkityylinä oli enemmän tai vähemmnän punk, vaikka ei me mityään oikeita punkkareita oltu, ainakaan siinä mielessä kuin Sex Pistols tai vaikkapa Lama oli. Oli meillä varmaan hakaneuloja ja rintamerkkejä takeissa, mutta me oltiin kilttejä poikia jotka kävi kiltisti koulua ja silleen. Minä olin alkanut julkaisemaan punkfanzinea jo ennen bändin perustamista ja silleen - siinä mielessä oltiin punkkareita. Mutta ei me mitään kapinaa edes kaivattu.

Omien kappaleiden tekstin kertoivat kyllä, mistä me innoitusta oltiin haettu. Laulujen sanat kertoivat jostain ilman saastumisesta, lamasta, poliiseista, niinkuin lähes kaikki punktekstit - alussa, mutta aika pian muuttui tyyli reippaammaksi ja hauskemmaksi. Eihän me kiltit nuoret miehet voitu mistään kapitalismin vääryyksistä tai virkavallan väkivallasta kertoa kun meillä ei ollut semmosia ongelmia. Meidän suurimpia ongelmia oli saada lisää treenausaikaa monitoimitalolta tai miten saada koulupäivät kulumaan nopeammin. Jotain sellaista.

Vasemmalla Arto bassottelee, Jarmo pitelee laulumikistä kiinni. Bändi yksi monista yhden illan kokoonpa-noista: Hazzel-pähkinä-Nötter.

Pekka Heikkinen soitti rumpuja, Simo Kemppainen kitaraa ja Vesa Moilanen toista kitaraa. 1981, Puolangan monitoimitalo.

Jukka soitti rumpuja parin vuoden verran. Se sai yllättäen ilmaiseksi itselleen ihan uudet Tama Swing Star-rummut vähän sen jälkeen kun se aloitti, oli voittanut väriteleviosion jostain arpajaisista ja se sai vaihdettua voittonsa rumpuihin. Mutta Jukka kyllästyi rummputtamiseen ja tällä kertaa se vaihtui rumpusettinsä kotistereoihin. Me oltiin juuri päästy jatkoon "Valtakunnallinen taidetapahtuma"-nimisessä bändikilpailussa kun Jukka yllättäen ilmoitti lähtevänsä hiitämään bändistä. Oho.

Yöperhonen

Mutta ei hätää. Marko Ipatti-niminen nuorimies Hulkkosen Pekan entisestä bändistä (jossa muuten Jukkakin lauloi välillä) alkoi tahdinpitäjäksi. Ja hyvin se sitä tahtia piti. Siellä bändikilpailuissa päästiin yhtä pistettä vaille loppukilpailuun, tultiin Oulussa toiselle tilalle omassa sarjassamme. Moilasen Vesan olis ollu tarkoitus soittaa soolokitaraa, mutta sillä oli muuta tekemistä sinä viikonoppuna. Ei meitä harmittanut. Soiteettin kaks kappaletta: "Regee" (kertosäe: "Ei löydy tähän sanomaa, sanoma on vanhanaikaista") ja Routa ("Milloin meillä voios olla niin hauskaa että naapuritkin vois tulla mukaan"). Bändin nimi oli Outosulku, joka hetikohta vaihdettiin parempaan, kun Jukka tuli uudestaan bändiin mukaan, tällä kertaa urkuriksi, ja Moilasen Vesa tuli vakituiseksi soolokitariksi. Yöperhonen valittiin uudeksi nimeksi.

Yöperhosen paras keikka oli 22-Pistepirkon ja Hannu Mittarin kanssa Muhoksen työväentalolla. Me oltiin pääesiintyjiä ja me saatiin kuusi (6) encorea, vaikkei meillä enempää piisejä ollutkaan. Yleisö toivoi samoja (omia) kappaleita uudestaan ja uudestaan. Ja meitähän poikia hymyilytti.

Muistan, että keikan jälkeen jäin Pistepirkko-kavereiden Askon ja Hannun luo Utajärvelle yöksi, seuraavana päivänä mentiin käymään Oulussa, käytiin teatterissa katsomassa jotain Pablo Nerudan näytelmää. Edellisillan konsertissa tapaamani tyttö Sara Eskola istui vieressäni ja me tultiin hyviksi kavereiksi. Vaikka ei me enää sen illan jälkeen tavattu, puhelimen välityksellä oltiin vähän yhteydessä. Minä olin niin ujo poika... Jos joku tietää, mitä Sara nykyään puuhaa, vois kertoa siitä mulle. Olis hauska kuulla.

Yöperhonen ei valitettavasti ollut kovin pitkäikäinen yhtye. Kun Ipatin Markon perhe muutti Ouluun, ei Yöperhosta ollut enää. Mutta 1982-keväällä tapahtui jotain tosi kivaa. Arton pikkuveljet Petri ja Tapio alkoivat soittamaan minun ja Jukan kanssa. Ensin ihan leikillään, mutta meillä oli niin hauskaa, että siitä tuli välittömästi uusi bändi. Petri soitti bassoa, Tapio rumpuja ja Jukka urkuja. Minä en soittanut mitään, kunhan vain lauloin. Olin jo kyllästynyt siihen rämisevään sähkökitaraan.

Muovikazzi oli syntynyt.

 

| Koko sisältö | Historian seuraava (neljäs) osa | Etsintäkuulutuksia |

 

Klikkaa tätä jos haluat mennä The Soul Preachersin englanninkieliselle kotisivulle!

 

Hyviin tapoihin kuuluu jättää viesti vieraskirjaan, jos sellainen on.

vieraskirja